lunes, 14 de julio de 2014

Xerrada informativa: Què és la mediació familiar i veïnal?Xerrada informativa: Dimarts 22 de Juliol a les 18:00 Al Casal de les Dones C/Foners nº 38

“Una tarda d’estiu la Marta es troba amb la seva amiga Gemma per xerrar una mica i fer un cafè en una terrassa tranquilament, fa uns dies que la veu preocupada, trista i cansada.
Marta: Com estàs bonica? Com ho portes?
Gemma: Ja no sé que fer, no estic segura de res, no sé si anar a tribunals, si dir-li quatre coses d’una vegada, si fer la meva.. encara que crec que no em sentiré cómoda amb res, vaja qué no sé qué fer!
Marta: Mira Gemma, porto uns dies pensant i potser la mediació és una bona eina per solucionar el que us passa
Gemma: mmm... Mediació què és ben bé?


Marta: Es un mitjà per resoldre conflictes com el teu, es tracta de què amb l’ajuda d’un professional us assenteu els tres i parleu de quines són les vostres pors, què és el que realment voleu i necessiteu, que podeu proporcionar a l’altre per a que estigui millor i ell a tu, en definitiva us pot ajudar a superar els vostres diferències i que pogueu arribar a un acord
Gemma: però i si creu que té raó l’altre i m’intenten convèncer entre els dos?
Marta: la mediació es caracteritza per ser un procés imparcial i neutral on la mediadora no ha de fer cap tipus de judici ni posicionament. Ella no pot tenir cap interés en que un o l’altre guanyi, sinó més aviat que els dos en sortiu satisfets. A més, es totalment confidencial sempre que no es provoquin ilegalitats.
Gemma: I si no vol venir o trenca l’acord?
Marta: La mediació per naturalesa ha de ser voluntària, s’enten que quan una persona comença voluntariament un procés de comunicació i resolució de conflictes i acaba per firmar un acord amb l’altra persona és perque a ella també el satisfà i sobretot perque es fruit del que vosaltres aneu parlant i decidint. Ni el mediador, ni un jutge, ni ningú podrà decidir en aquest cas per vosaltres.
Gemma: No té mala pinta, potser si li comento i busco una mica més d’informació es pot transformar en una vía per solucionar-ho, bé gràcies Marta, és una nova opció amb la que no havia pensat i potser m’hi puc sentir més cómoda i protagonista.
Marta: de res bonica, m’agrada veure aquest nou i petit somriure en tu.”

Al llarg de la historia de la humanitat els conflictes han estat acompanyant-nos de molt aprop, són situacions que provoquen canvis i aprenentatges, però alhora també ens fan passar mals moments, angoixa, discussions, incertesa… per això tenim a l’abast diverses eines per a buscar les solucions més adients. I es així com trobem la mediació, com a mecanisme per intentar prevenir, minimitzar o resoldre els conflictes entre les persones.

Així la mediació és un procés de comunicació no jurisdiccional on les parts conjuntament amb una mediadora s’asseuen  per a transmetre i clarfificar quins són els seus interessos i necessitats comuns per tal d’arribar a un acord on totes elles es sentin cómodes i els permeti superar el conflicte.

La mediació està envoltada de paraules que construeixen la seva pràctica com són la imparcialitat, la voluntarietat, la confidencialitat, la neutralitat, la independència... conceptes que han d’existir al llarg de tot el procès mediacional per tal de preservar els drets i deures de cadascun dels participants i l’objectiu d’obtenir acords satisfactoris per totes les parts.
La Gemma es pot estar trobant en una situació de conflicte amb algun membre de la seva familia, amb algun veí, amb algun company de feina... per això la mediació és aplicable a molts àmbits de les nostres vides.

Sent la familia una de les majors fonts de relacions, de canvis, de malentesos i d’estima la mediació familiar  es centra en aquells conflictes que neixen de la convivència i relacions familiars. Ja siguin fruit de la separació de la parella, de l’atenció a persones grans, de famílies reconstituides, de les relacions entre pares i fills, dels desacords per una herència, etc.

La mediació civil se centra en els conflictes que es poden donar entre veïns a les barriades, als municipis i també a nivell polític. Són conflictes que a més de les lleis i del sistema jurídic, necessiten que es produeixi un necessari bona entesa entre els participants, ses persones. Tots coneixem o hem viscut conflictes entre veïns que s'allarguen en el temps i al final no fan més que perjudicar les persones implicades independentment de quin sigui el resultat final. Els malentesos i la manca de comunicació es va acreixent a mesura que va passant el temps i en aquests casos es necessita una ajuda externa imparcial d'un mediador o de qualsevol persona que sigui considerada com a tal per col · laborar en resoldre'l.

Andrea Gabernet: Mare, educadora Social i mediadora
Per concertar cita informativa individual
Telèfon 650020029

No hay comentarios:

Publicar un comentario